Mijn aversie tegen brok is:barf_mix

* Vaak teveel plantaardige ingrediënten

Wat slecht is voor het orgaanstelsel van een kat omdat het continu overuren moet draaien. Dit omdat de “overige” stoffen waar een kat niets mee kan moeten worden uitgescheiden. (bedenk wat dat met de lever en nieren van een kat doet op langere termijn)

De plantaardige ingrediënten zorgen voor een basisch milieu in de blaas: meer kans op blaasgruis bijv.
Ook het maagzuur is veel minder zuur: een zuur maagzuur houdt bacteriën en eventuele parasieten tegen

* Teveel vulmiddelen (bijv. bietenpulp)
* De voeding is zo verhit dat men achteraf kunsmatige vitaminen moet toevoegen. Een “vitaminepil” kan natuurlijk niet op tegen vers gevarieerd voedsel. Dat is bij mensen zo en bij dieren niet anders.

* Brokken bevatten geen levende enzymen meer die zorgen voor een goede weerstand

* Veel merken worden chemisch geconserveerd om het voer langer goed te houden. Er worden stoffen gebruikt die voor humane consumptie absoluut verboden zijn. Sommige brokken zijn meer dan een jaar goed en staan stijf van chemische conserveringsmiddelen.

Vers Vlees of Barfen

BARF staat voor Bones And Raw Food. Vleeseters (carnivoren) hebben dagelijks verse voeding nodig. De spijsvertering van vleeseters verteert rauw vlees en rauwe botten. Het vlees en de botten zijn een natuurlijke bron van vitamines, mineralen, calcium en enzymen.

BARF-methode
De Australische dierenarts Ian Billinghurst is een groot voorstander van vers voer en ontwikkelde de BARF-methode. Kort gezegd komt het erop neer dat honden en katten een menu krijgen van vers spiervlees, rauwe botten en vers orgaanvlees.

BARFmenu voldoet aan alle eisen van deze BARF-methode. Steeds vaker willen baasjes hun hond of kat laten “BARFen”, maar ze hebben er niet of voldoende tijd voor of huisgenoten vinden het maar niets, al die karkassen en organen in de koelkast.

Voordelen van vers voer
Dagelijks vers voer voor honden en katten heeft veel voordelen:
– de dieren zijn gezonder en vitaler
– ze hebben een glanzende volle vacht
– weinig ontlasting (door hoge verteerbaarheid van vers voer)
– minder anaalklierproblemen
– een schoner gebit (geen tandplak)

Katten en rauwe voeding

Het aantal mensen in kattenland dat de voeding (gedeeltelijk) zelf samenstelt of rauwe voeding geeft groeit langzaam maar gestaag. Het goed uitbalanceren van een goed menu vraagt echter wel om wat kennis van zaken. Het zelf samenstellen is niet alleen gezond, het is ook de manier om nog meer bezig te zijn met je kat.

Prooi

Katten eten hun prooi of vlees door deze in stukken te scheuren en vervolgens in stukjes in te slikken. In de maag wordt het voedsel vervolgens bewerkt door het maagzuur dat het verterings- en opname proces mogelijk maakt. Het vocht uit de voeding wordt grotendeels opgenomen via de dikke darm. Dit vocht is essentieel: een kat die te weinig vocht binnenkrijgt, hetzij via drinken hetzij via zijn voedsel, kan ernstige blaas- en nierproblemen ontwikkelen. Verse rauwe voeding bevat voldoende metaboolvocht dat bijdraagt aan een goede waterhuishouding. Hierdoor kunnen bovenstaande problemen voorkomen worden. De darmen van een kat als obligate carnivoor zijn amper twee meter lang, een voeding zonder plantaardige vezels zorgt dus voor een betere spijsvertering. Katten hebben geen behoefte aan granen wanneer je besluit zelf samen te gaan stellen, de koolhydraten die een kat nodig heeft worden al uit het vlees opgenomen.

Op de markt zijn er tientallen verschillende soorten droogvoer en natvoer voor katten te koop. Echter voert niet iedereen op deze manier. Er zijn ook mensen die het dieet van hun kat(ten) zelf samenstellen bestaande uit rauw vlees, rauwe organen, rauwe botten al dan niet aangevuld met zuivelproducten en eieren. Deze manier van voeren is wellicht beter bekend onder de term BARF. Dit staat voor Bones and Raw Food of Biologically Appropiate Food. De term is in het leven geroepen door de Australische dierenarts Dr. Ian Billinghurst. De andere stroming is die van Dr. Tom Lonsdale. In dat geval spreekt men van raw feeding of in het Nederlands natuurlijk rauw voeren.

In feite is het een herontdekking van oude waarden: jarenlang kregen katten op deze manier te eten, toen men nog nooit van brokvoeding gehoord had. Het is op zich niet zo heel vreemd dat mensen hun kat (zo nu en dan) verse rauwe voeding willen geven. De laatste tijd zijn wij steeds meer gaan letten op wat we zelf eten. Het is bijna vanzelfsprekend dat we ook eens besluiten om een blik te werpen op het menu van onze kat. We vinden het niet meer geheel logisch om onze kat elke dag dezelfde voeding voor te zetten. We willen onze kat ook graag verse en afwisselende voeding geven, want vers zijn we immers van mening, is gezond!

Zelf samenstellen van voer voor de kat
Het zelf samenstellen kan beslist gezond zijn, maar er zijn wel een aantal zaken waar goed op gelet moet worden. Eerst en vooral: zorg ervoor dat je de voeding rauw verstrekt. Botten die gekookt of anderszins verhit zijn veranderen van structuur en gaan splinteren. Wees niet bang voor het splinteren van rauwe botten, want katten in de natuur eten immers hun prooi ook rauw. Indien je rauw wilt gaan voeren, geef dan zoveel mogelijk vlees, orgaan en bot van natuurlijke prooidieren van een kat. Dat komt er op neer dat je voornamelijk gevogelte, konijn, haas en andere kleine knaagdieren dient te voeren.

Een gemiddelde volwassen kat eet van deze samengestelde voeding ongeveer 100 gram per dag. De meest natuurgetrouwe percentages zijn: 3 tot maximaal 5% lever, 10% hart, 10 a 15% bot en tot slot 70 a 77% spiervlees. Onder spiervlees valt al het vlees dat geen orgaan is. Hierbij kun je denken aan kipfilet en kopvlees etc. Geef een kat deze percentages het liefst elke dag. Katten eten in tegenstelling tot honden in de natuur voornamelijk gehele prooidieren. Het is daarom ook veel natuurlijker om elke dag deze genoemde percentages te verstrekken: een muis is ten slotte ook een ‘compleet pakketje’.

Indien je genoemde percentages aanhoudt hoef je ook niet bang te zijn dat je kat een tekort aan taurine oploopt: de percentages zijn afgeleid van natuurlijke prooidieren en daarom uiterst in balans. Hetzelfde geldt voor het ‘all meat syndromie’. Dit is geen wetenschappelijk term. Het gaat in feite om ‘secundaire nutritionele hyperparathyroïdie’. Dit houdt in dat als een kat alleen maar fosfor binnenkrijgt, dat de bijschildklier van slag raakt. De bijschildklier wil er dan voor zorgen dat de verhouding calcium en fosfor weer in balans raakt. Deze zal als gevolg een parathormoon gaan produceren die er voor zal zorgen dat de calciumconcentratie weer voldoende hoog wordt.

Bot
Geef je niet voldoende bot, dan krijgt je kat niet genoeg voedingsstoffen binnen. Dan onttrekt het lichaam van je kat de stoffen uit zijn eigen botten. Hierdoor krijg je botontkalking met alle gevolgen van dien. Het is dus belangrijk indien een kat weigert bot te eten, het te vervangen door een calciumpreparaat. Taurine is voornamelijk aanwezig in het hart. Indien je jezelf aan genoemde percentages houdt zal je kat dit ook voldoende binnenkrijgen.

Niet alle katten zijn overigens meteen gecharmeerd als ze hun nieuwe rauwe voeding voorgeschoteld krijgen. Ze moeten vaak nog wennen aan een andere textuur, geur en smaak van de nieuwe voeding. In de huidige kattenvoeders worden vaak geur- en smaakstoffen toegevoegd om de voeding extra aantrekkelijk te maken voor katten. Probeer dus niet meteen op te geven, maar neem er je tijd voor. Het mengen van blikvoer en rauw vlees wil ook vaak helpen, of het even blancheren van de rauwe voeding. Probeer ook zo veel mogelijk te variëren met verschillende vleessoorten, en biedt het voedsel op verschillende wijze aan zoals heel of gemalen indien een kat in het begin weigert rauwe voeding te eten.

Kant en klaar rauw kattenvoer
Misschien duizelt het je wel na deze informatie en zie je het helemaal niet zitten. Gelukkig is daar een oplossing voor: in de meeste supermarkten en in vrijwel elke dierenspeciaalzaak zijn er kant en klare, complete, rauwe vleespakketten te koop. Hoewel dit gemalen is en absoluut onderdoet voor grote stukken vlees en bot, is dit toch een prima tweede keus voor mensen die niet kunnen of willen samenstellen, maar hun viervoeter toch wat afwisseling willen bieden.

Enkele nuttige links:

  • Barfplaats.nl – Barfplaats is een vragen en discussieforum dat geheel gewijd is aan rauwe, verse voeding voor honden en katten
  • Natuur en Dier – Vers vlees Leverancier
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.